Mouhu 1918

Mouhun, Hillosensalmen ja Voikosken taistelut Savon rintamalla kevättalvella 1918

Pian kapinan tammikuun 27. päivänä 1918 alettua – kapinaksi vuoden 1918 sotatapahtumia näillä seuduin kutsuttiin – punaiset lähtivät Kouvolasta etenemään Savon radan suunnassa kohti pohjoista pyrkimyksenään saada yhteys Mikkelin ja Varkauden punakaarteihin ja samalla muodostaa selustauhan Pohjois-Hämeeseen edenneille suojeluskunnille. Etenemistä vaikeutti kuitenkin Kouvolan palosuojeluskunnan perustaneen tuomari Martti Albin Eklundin ryhmän toiminta. Nämä Eklundin lentävät räjäyttivät ensin Torasjoen sillan ja 28. tammikuuta vaurioittivat Hillosensalmen siltaa. Samana päivänä kahakoitiin Hillosensalmen pohjoispuolella, josta valkoiset kuitenkin vetäytyivät Mäntyharjuun. Helmikuun 7. päivänä lättiläiskomppanialla vahvistetut punaiset valtasivat Mäntyharjun, ja viisi päivää myöhemmin lättiläiset hyökkäsivät Mäntyharjun Papinpohjassa. 

Tähän punaisten eteneminen pohjoiseen kuitenkin pysähtyi, samalla kun lättiläiset poistuivat maasta.  

Helmikuun 14. päivänä valkoiset hyökkäsivät Mäntyharjuun. Vaikka punaiset onnistuivat jotenkuten torjumaan hyökkäyksen, he vetäytyivät seuraavana päivänä Mouhuun ja alkoivat linnoittaa sitä, eivätkä enää yrittäneet Mäntyharjun takaisinvaltausta. Näin Savon rintamasta tuli punaisten kannalta toisarvoinen puolustuksellinen rintama. Toisin sanoen Mouhuun koottujen Teikarin ja  Osipovin johtamien noin 1,300 miehen vahvuisten Kotkan ja Kymintehtaan punakaartien tehtävänä oli varmistaa, etteivät valkoiset pääse Savon radan suunnassa etenemään kohti Kouvolaa ja katkaisemaan punaisten yhteyksiä Hämeestä ja Helsingistä Viipuriin ja bolshevikkien hallitsemaan Pietariin. 

Vastaavasti tämä oli valkoisten tavoite Savon rintamalla. Helmikuun 18. päivänä valkoiset hyökkäsivät kahden komppanian voimin Sarkaveden yli Mouhuun, mutta juuttuivat Laurilan talon kiviaidan taakse, mutta kun vastassa oli panssarijunalla ja konekivääreillä varustettu miesylivoima, he lopulta vetäytyivät. 

Punaiset yrittivät vielä vastaiskuja. Jaalan suunnasta hyökkäsi komppania Nurmaalle saakka, mutta tuli torjutuksi ja palasi Huhdasjärvelle. Tuohikotin suunnassa punakaartilaiskomppania kävi Valtolassa. Radan suunnassa punakaarti ei kuitenkaan enää edennyt. 

Keskisen (Mäntyharjun) rintaman merkittävimmät taistelupaikat v. 1918

taistelupaikat

Nämä sotahistoriallisesti merkittävät tapahtumat ja sisällöt on kerännyt ja koostanut Voikosken nuorisoseura Jaalan, Elimäen ja Valkealan kehittämissäätiön avustuksella. Kiitokset kaikille tukijoille!